Ülkemin Yönetim Şeklini Bilirim
Ülkemin Yönetim Şekli "Cumhuriyet" dir.
Cumhuriyet: Halkın kendi yöneticilerini kendi seçtiği ve belli sürelerle milletvekilleri aracılığıyla yaptığı yönetim biçimidir.
Pekala demokrasi ne demek?
Demokrasi:
Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir. Halk yöneticilerini seçimle belirler.
Seçimle hangi yöneticileri seçeriz?
-
Cumhurbaşkanı
-
Milletvekilleri
-
Belediye Başkanı
-
Muhtar
Seçimle gelen yöneticiler 5 yılda bir değişir. 5 yılda bir ülke genelinde seçim olur.
Seçim nasıl yapılır?
Oy Pusulası : Yönetici adaylarının isimlerinin yazıldığı bir listedir. Hangi adayı istiyorsak onun kutusuna EVET mührünü basarız.
Seçim Sandığı : Oy pusulalarını attığımız sandık. Seçim bittikten sonra sandık açılır ve oylar sayılır.
En çok oyu alan kişi seçimi kazanır.
Oy verme işlemi okullarda yapılır. 18 yaşını aşmış vatandaşlar okula gelir ve oyu kullanır. Seçim genellikle pazar günü yapılır.
Atama yöntemiyle seçilen yöneticiler kimlerdir?
-
Vali
-
Kaymakam
-
Bakanlar Kurulu
DOSYA ADI | DOSYA AÇIKLAMASI | LİNK |
---|
UYARI ! Ödev bölümü hazırlanmaktadır.
UYARI ! Bu konunun oyunu bulunmamaktadır.
Ünitenin Kazanımları
Cumhuriyet kavramı üzerinde durularak cumhuriyetin getirdiği hak ve özgürlükler vurgulanır.
Yakın çevresinde bulunan cami, çeşme, han, hamam, müze, kale, tarihî çarşılar, köprüler, millî parklar vb. yerler hakkında araştırma yaptırılarak sınıfta arkadaşlarıyla paylaşması sağlanır.
Vatanseverlik, çalışkan olma, işini en iyi şekilde ve eksiksiz yapma üzerinde durulur. Bu değerlerin yansımalarının bireylerden başlayacağına değinilir.
Okullar, camiler, toplu taşıma araçları, otobüs durakları, parklar, oyun alanları, spor salonları ve stadyumlar gibi kamu mallarının korunması üzerinde durulur.
15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nün bireysel özgürlüğü ve ülkesinin bağımsızlığına katkısı ile millî birlik ve beraberliğin toplumumuza katkıları üzerinde durulur.
Ülkelerinden zorunlu veya isteğe bağlı göç etmiş kişilerden hareketle konu açıklanır.
Atatürk’ün arkadaşlarıyla iş birliği içerisinde çalışması; başkalarının görüşlerine değer vermesi; kararlılık, akıl yürütme, inandırıcılık, insan, vatan ve millet sevgisi gibi özellikleri üzerinde durulur.
Engin Arık, Jale İnan, Mehmet Âkif Ersoy, Mehmet Ali Kâğıtçı, Naim Süleymanoğlu, Nene Hatun, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş, Zihni Derin gibi bireylerin kişisel özelliklerinin başarılı olmalarına etkisi üzerinde durulur.