Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Taşıtlar
Geçiş üstünlüğü nedir?
Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarına "geçiş üstünlüğü" denir. Bu araçların sürücüleri görev halinde iken görülür (ışıklı) ve duyulur (sesli) işaret kullanarak geçiş üstünlüğünü kullanır.
* İtfaiyenin söndürmesi gereken bir orman yangını vardır. O yüzden diğer araçların itfaiyeye yol vermesi gereklidir. Yangının kısa sürede söndürülmesi için tüm sürücelerin yol vererek itfaiye araçlarına yardımcı olmaları gerekmektedir.
* Polis aracı sirenleri yakmış ve siren sesi ile ilerliyor. Çünkü acil yakalaması gereken bir suçlu var. Bu durumda tüm araçların polis aracına yol vermesi gereklidir.
* Ambulans aracı, trafik kazasında yaralılara yardım etmek için sirenlerin ışıklarını ve sesini açmıştır. Bu durumda tüm araçların ve yayaların ambulansa yol vermesi gereklidir.
Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar
-
Ambulans aracı (En fazla üstünlük)
-
İtfaiye aracı
-
Polis aracı
Ambulans, İtfaiye araçlarında yazılar neden ters yazılmıştır?
Çünkü diğer araçların sürücüleri dikiz aynalarından baktıklarında yazıyı düz okurlar. O yüzden bu araçlarda yazılar ters yazılır. diğer araçların kolay farkedebilmeleri için bu uygulama yapılmaktadır.
DOSYA ADI | DOSYA AÇIKLAMASI | LİNK |
---|
UYARI ! Ödev bölümü hazırlanmaktadır.
UYARI ! Bu konunun oyunu bulunmamaktadır.
Ünitenin Kazanımları
Trafiğin tanımı ve insan yaşamındaki yerinden bahsedilir.
Öğrencilerin günlük yaşamında trafikte karşılaşabileceği temel kavramlar (yaya, yaya geçidi, kaldırım, taşıt, alt geçit, üst geçit, ışıklı trafik işaret cihazı, trafik levhaları, toplu taşıma, banket vb.) üzerinde durulur.
Trafik işaretleri ve işaret levhalarının şekillerinin (bilgilendirme, uyarı ve yasaklama) anlamları üzerinde durulur. Ayrıca trafik işaretleri ve işaret levhalarını korumanın gerekliliği vurgulanır.
Karşıya geçiş kuralları, kaldırımı olan ve olmayan yollarda uyulması gereken kurallar vb. üzerinde durulur. Ayrıca park hâlindeki araçların önünden, arkasından ve iki aracın arasından geçilmemesi gerektiği nedenleriyle açıklanır.
Güvenli ve güvenli olmayan yol kavramları açıklanarak öğrencilerin okul, market, park vb. yerlere gidiş-gelişlerinde kullandıkları yolları belirtmeleri istenir. Bu yolların yayalar için güvenli olup olmadığı üzerinde durulur.
Bisiklet, kaykay, scooter, paten ve kızak gibi oyun araçlarını kullanırken gerekli ekipmanlar (kask, eldiven, dizlik vb.) ile uyulması gereken kurallar üzerinde durulur.
Ulaşım araçlarının güvenlik, ekonomi, hız ve zaman gibi özellikleri üzerinde durulur.
Trafikte geçiş üstünlüğü olan ambulans, itfaiye ve polis araçları ile bunların geçiş üstünlüğünün nedenleri ele alınır.
Trafikle ilgili mesleklerden trafik polisi, şoför, kaptan, makinist, vatman ve pilot gibi meslekler ele alınır. Trafikle ilgili kurumlardan Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü üzerinde durulur.
Toplu taşıma aracı (gemi, tren, tramvay, metro, uçak, otobüs vb.) kullanarak gereksiz trafik yoğunluğunun ortadan kaldırılması ve bu konuda çevre bilinci oluşturulması üzerinde durulur.
Okul servisi, otomobil, otobüs, traktör, gemi, tren, tramvay, metro, uçak ve motorsiklet gibi araçlara binerken ve araçlardan inerken uyulması gereken kurallar üzerinde durulur. Yolculuk sırasında yaşlılara, hamilelere, engellilere ve hastalara yer verilmesi gibi adabımuaşeret kuralları vurgulanır. Ayrıca yolculuk sırasında toplu taşıma araçları ve diğer araçları korumanın önemi açıklanır.
Trafik kazalarına yol açan nedenler (uykusuz ve alkollü araç kullanma, dikkatsizlik, aşırı hız, aydınlatmanın yetersizliği, değişik hava koşullarının fark edilmeyi güçleştirmesi vb.) açıklanır. Otomobil yangınlarından nasıl korunulacağı üzerinde de durulur.
Emniyet kemeri kullanmanın önemi vurgulanarak trafik kazalarını önleyici tedbirler üzerinde durulur. Okul servislerinde ön koltukta yolculuk etmenin, camdan sarkmanın ve emniyet kemeri kullanmamanın tehlikelerinden bahsedilir.
Üzeri açık taşıtlarda veya yük üzerinde yolculuk yapmanın, taşıtlara asılma, tutunma ve taşıtların önünden kontrolsüz geçmenin tehlikeleri üzerinde durulur. Yolculuk yaparken kendini güvene almak için tutunmanın önemi üzerinde durulur.
Trafik kurallarına uymayanları nezaket kuralları çerçevesinde uyarma, kendisine yapılan uyarıları dikkate almanın gerekliliği üzerinde durulur.
Trafik kurallarına uymanın sosyal ve ekonomik açıdan kısa ve uzun vadeli etkileri üzerinde durulur.
Öneri
Öğrendiği bilgileri tekrar eder.