Taşıtlara Binerken ve Taşıtlardan İnerken
Yolcuların kurallara uymaması trafik güvenliğini etkiler mi?
Evet, Ulaşım taşıtlarına binerken ve taşıtlardan inerken olduğu gibi yolculuk esnasında
da uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallara uymak trafik güvenliğinin sağlanmasına
katkı sağladığı gibi ulaşım süresinin kısalmasına da katkı sağlar.
Trafik güvenliğinin sağlanması için yolcular ne yapmalıdır?
Belediye otobüslerinde olduğu gibi, yolcuların binmeleri ve inmeleri için farklı kapılar ayrılmış ise bu kapılar amacına uygun kullanılmalıdır. Yani ön kapıdan binilmeli,orta ve arka kapılardan inilmelidir.
Yolcular, belediye otobüsüne binmek ve otobüsten inmek için hangi kapıları kullanmaktadır? Bu kurala uyulmaması hâlinde ne gibi sorunlar yaşanabilir?
Yolcular, belediye otobüslerine binerken ön kapıdan binmeli, inerken de orta ve arka kapıları kullanmalıdırlar.
-
Okul servislerine de tek sıra hâlinde binilmelidir. Okul servislerine binen öğrenci hemen koltuğa oturup emniyet kemerini takmalıdır.
-
Okul servislerinde ayakta yolculuk yapmanın yasak olduğu unutulmamalıdır.
-
Metro gibi aynı kapıdan binilen ve inilen taşıtlarda inen yolcuya öncelik verilmelidir. İnmek isteyen yolcu ne kadar çabuk inerse binmek isteyen yolcular için o kadar çabuk yer açılacağı unutulmamalıdır.
-
Otomobil gibi özel taşıtların sağ kapısından binilmeli ve inilmelidir.
-
Yolculuk süresince emniyet kemeri takılı olmalı ve asla taşıtlardan dışarıya el, kol ve kafa çıkarılmamalıdır.
-
Tren, tramvay, gemi ve uçak gibi tarifeli taşıtlara binmek için zamanında hazır olunmalı, yetkililerin yapacağı açıklama ve yönlendirmelere uyulmalıdır.
-
Toplu taşımanın yapıldığı tüm taşıtlarda diğer yolcular ve şoför rahatsız edilmemelidir.
-
Yolculardan özel mazereti olanlara (yaşlılara, hamilelere, hastalara, yanında küçük çocuk olanlara ve engellilere) yer verilmelidir.
-
Toplu taşıma araçlarını temiz ve özenli kullanmalıyız.
-
Bisiklet tek kişilik bir araçtır. Yani, yolcu taşınamaz. Motosiklet ile yolcunun da kask takarak güvenlik önlemi alması şartı ile bir yolcu taşınabilir.
DOSYA ADI | DOSYA AÇIKLAMASI | LİNK |
---|
UYARI ! Ödev bölümü hazırlanmaktadır.
UYARI ! Bu konunun oyunu bulunmamaktadır.
Ünitenin Kazanımları
Trafiğin tanımı ve insan yaşamındaki yerinden bahsedilir.
Öğrencilerin günlük yaşamında trafikte karşılaşabileceği temel kavramlar (yaya, yaya geçidi, kaldırım, taşıt, alt geçit, üst geçit, ışıklı trafik işaret cihazı, trafik levhaları, toplu taşıma, banket vb.) üzerinde durulur.
Trafik işaretleri ve işaret levhalarının şekillerinin (bilgilendirme, uyarı ve yasaklama) anlamları üzerinde durulur. Ayrıca trafik işaretleri ve işaret levhalarını korumanın gerekliliği vurgulanır.
Karşıya geçiş kuralları, kaldırımı olan ve olmayan yollarda uyulması gereken kurallar vb. üzerinde durulur. Ayrıca park hâlindeki araçların önünden, arkasından ve iki aracın arasından geçilmemesi gerektiği nedenleriyle açıklanır.
Güvenli ve güvenli olmayan yol kavramları açıklanarak öğrencilerin okul, market, park vb. yerlere gidiş-gelişlerinde kullandıkları yolları belirtmeleri istenir. Bu yolların yayalar için güvenli olup olmadığı üzerinde durulur.
Bisiklet, kaykay, scooter, paten ve kızak gibi oyun araçlarını kullanırken gerekli ekipmanlar (kask, eldiven, dizlik vb.) ile uyulması gereken kurallar üzerinde durulur.
Ulaşım araçlarının güvenlik, ekonomi, hız ve zaman gibi özellikleri üzerinde durulur.
Trafikte geçiş üstünlüğü olan ambulans, itfaiye ve polis araçları ile bunların geçiş üstünlüğünün nedenleri ele alınır.
Trafikle ilgili mesleklerden trafik polisi, şoför, kaptan, makinist, vatman ve pilot gibi meslekler ele alınır. Trafikle ilgili kurumlardan Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü üzerinde durulur.
Toplu taşıma aracı (gemi, tren, tramvay, metro, uçak, otobüs vb.) kullanarak gereksiz trafik yoğunluğunun ortadan kaldırılması ve bu konuda çevre bilinci oluşturulması üzerinde durulur.
Okul servisi, otomobil, otobüs, traktör, gemi, tren, tramvay, metro, uçak ve motorsiklet gibi araçlara binerken ve araçlardan inerken uyulması gereken kurallar üzerinde durulur. Yolculuk sırasında yaşlılara, hamilelere, engellilere ve hastalara yer verilmesi gibi adabımuaşeret kuralları vurgulanır. Ayrıca yolculuk sırasında toplu taşıma araçları ve diğer araçları korumanın önemi açıklanır.
Trafik kazalarına yol açan nedenler (uykusuz ve alkollü araç kullanma, dikkatsizlik, aşırı hız, aydınlatmanın yetersizliği, değişik hava koşullarının fark edilmeyi güçleştirmesi vb.) açıklanır. Otomobil yangınlarından nasıl korunulacağı üzerinde de durulur.
Emniyet kemeri kullanmanın önemi vurgulanarak trafik kazalarını önleyici tedbirler üzerinde durulur. Okul servislerinde ön koltukta yolculuk etmenin, camdan sarkmanın ve emniyet kemeri kullanmamanın tehlikelerinden bahsedilir.
Üzeri açık taşıtlarda veya yük üzerinde yolculuk yapmanın, taşıtlara asılma, tutunma ve taşıtların önünden kontrolsüz geçmenin tehlikeleri üzerinde durulur. Yolculuk yaparken kendini güvene almak için tutunmanın önemi üzerinde durulur.
Trafik kurallarına uymayanları nezaket kuralları çerçevesinde uyarma, kendisine yapılan uyarıları dikkate almanın gerekliliği üzerinde durulur.
Trafik kurallarına uymanın sosyal ve ekonomik açıdan kısa ve uzun vadeli etkileri üzerinde durulur.
Öneri
Öğrendiği bilgileri tekrar eder.