Maddenin Hâlleri

Maddenin Hâlleri

Maddeler 3 çeşittir.

  1. Katı Hali(Katı olan tüm nesneler)

  2. Sıvı Hali(Sıvı olan tüm nesneler)

  3. Gaz Hali(Gaz olan tüm nesneler)

Örnekler: 

  1. Katı Maddeler: Masa, sıra, harita, kalem, dolap, kapı, demir, plastik, altın, gümüş, alüminyum, elmas, zümrüt

  2. Sıvı Maddeler : Su, gazoz, meyve suyu, ayran, süt, yağ, zeytinyağı, sirke suyu, çorba, sıvı sabun, şampuan, kola, kolonyağı, şalgam, dezenfektan, limonata, benzin, mazot

  3. Gaz Maddeler: Hava, Doğalgaz, Helyum

DOSYA ADI DOSYA AÇIKLAMASI LİNK
UYARI ! Ödev bölümü hazırlanmaktadır.
UYARI ! Bu konunun oyunu bulunmamaktadır.

Ünitenin Kazanımları

  • F.3.4.1. Maddeyi Niteleyen Özellikler
    Sertlik/yumuşaklık, esneklik, kırılganlık, renk, koku, tat, pürüzlü ve pürüzsüz olma
  • F.3.4.1.1. Beş duyu organını kullanarak maddeyi niteleyen temel özellikleri açıklar.
    a. Maddeyi niteleyen; sertlik/yumuşaklık, esneklik, kırılganlık, renk, koku, tat ve pürüzlü/pürüzsüz olma durumlarına değinilir. b. Bir yüzeyin pürüzleştirilmesi veya pürüzsüzleştirilmesini keşfetmeleri sağlanır. c. Ders ortamına beş duyu organına hitap edecek çeşitli örnekler getirilerek deneme yoluyla fark etmeleri sağlanır.
  • F.3.4.1.2. Bazı maddelere dokunma, bakma, onları tatma ve koklamanın canlı vücuduna zarar verebileceğini tartışır.
    a. Alınabilecek güvenlik önlemleri öğrencilerle birlikte tespit edilir. b. Gerekli güvenlik tedbirleri alınır.
  • F.3.4.1.3. Bireysel olarak veya gruplar hâlinde çalışırken gerekli güvenlik tedbirlerini almada sorumluluk üstlenir.
    Sertlik/yumuşaklık, esneklik, kırılganlık, renk, koku, tat, pürüzlü ve pürüzsüz olma
  • F.3.4.2. Maddenin Hâlleri
    Katı, sıvı, gaz
  • F.3.4.2.1. Çevresindeki maddeleri, hâllerine göre sınıflandırır.
    Maddenin hâllerine günlük yaşamdan örnekler verilir fakat yapılarına (akışkanlık, tanecikler arası uzaklık vb.) değinilmez.