Maddenin Ölçülebilir Özellikleri

Maddenin Ölçülebilir Özellikleri

Etkinlikleri indirip yazıcıdan çıktı alabilirsiniz

Maddenin Ölçülebilir Özellikleri

Kütle nedir?

Katı maddelerin büyük parçasına "Kütle" denir. 

  • Maddenin miktarı "kütlesidir."

  • Maddenin ölçülebilir özelliklerindendir.

  • Kütle, eşit kollu teraziler, elektronik tartılar ve baskül ile ölçülür.

  • Eşit kollu terazilerde 5kg, 2kg, 1kg, 500g, 200g, 100g, 50g, 25g, 10g şeklinde demir birim kütleler bulunur. 
  • Kütle birimi kilogram ve gram'dır. Kilogram "kg" sembolüyle gösterilir. Gram "g" sembolüyle gösterilir. 1 kilogram 1000 grama eşittir. 1kg = 1000g Katı maddeler kilogram ile ölçülür. (Örneğin; Domates, Salatalık, Patates, Elma vb. )

  • Küçük ve değerli maddeler gram ile ölçülür. Örneğin; Altın, Gümüş gibi.

  • Bir şişe süt "Brüt Kütle" dir. Boş şişe "Dara"dır. Süt ise "Net Kütle"dir. Net kütleyi bulmak için brüt Kütleden darayı çıkarırız.

  • Dara, boş kap anlamındadır. Brüt Kütle ise dara ile net kütlenin toplamıdır. Net kütle, birim kütleden darayı çıkarırsak net kütleye ulaşırız.

Hacim nedir?

Maddelerin boşlukta kapladığı yere hacim denir.

  • Hacim ölçüsü birimi litre (L) ve mililitredir (mL).

  • Sıvı maddeler "Litre" ile ölçülür. Litre "l" sembolüyle gösterilir. Mililitre "ml" sembolüyle gösterilir. 1 Litre 1000 mililitreye eşittir. 1L = 1000ml (Örneğin: Su, Süt, Sıvı Yağ, Ayran vb.)

  • Hacim, maddelerin ölçülebilir özelliğidir.

  • Sıvıların hacimlerini ölçmek için dereceli silindir kullanırız.

  • Dereceli silindirde hacim 150 ml(mililitre)dir.

Maddenin Özellikleri 4.Sınıf GÖRSELLERİ

DOSYA ADI DOSYA AÇIKLAMASI LİNK
UYARI ! Ödev bölümü hazırlanmaktadır.
UYARI ! Bu konunun oyunu bulunmamaktadır.

Ünitenin Kazanımları

  • F.4.4.1. Maddeyi Niteleyen Özellikler
    Suda yüzme ve batma, suyu emme ve emmeme ve mıknatısla çekilme
  • F.4.4.1.1. Beş duyu organını kullanarak maddeyi niteleyen temel özellikleri açıklar.
    Maddeyi niteleyen; suda yüzme ve batma, suyu emme ve emmeme ve mıknatısla çekilme gibi özellikleri konusu işlenirken duyu organlarını kullanmaları sağlanır.
  • F.4.4.2. Maddenin Ölçülebilir Özellikleri
    Kütle, hacim
  • F.4.4.2.1. Farklı maddelerin kütle ve hacimlerini ölçerek karşılaştırır.
    Gazların kütle ve hacimlerine girilmez.
  • F.4.4.2.2. Ölçülebilir özelliklerini kullanarak maddeyi tanımlar.
    Kütlesi ve hacmi olan varlıkların madde olduğu belirtilir.
  • F.4.4.3. Maddenin Hâlleri
    Katı, sıvı, gaz
  • F.4.4.3.1. Maddelerin hâllerine ait temel özellikleri karşılaştırır.
    Tanecikli ve boşluklu yapıya girilmez.
  • F.4.4.3.2. Aynı maddenin farklı hâllerine örnekler verir.
    Katı, sıvı, gaz
  • F.4.4.4. Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi
    Isınma, soğuma, hâl değişimi, erime, donma, buharlaşma
  • F.4.4.4.1. Maddelerin ısınıp soğumasına yönelik deneyler tasarlar.
    Isınma, soğuma, hâl değişimi, erime, donma, buharlaşma
  • F.4.4.4.2. Maddelerin ısı etkisiyle hâl değiştirebileceğine yönelik deney tasarlar.
    Hâl değişimlerinden sadece erime, donma ve buharlaşmaya değinilir.
  • F.4.4.5. Saf Madde ve Karışım
    Saf madde, karışım, eleme, süzme ve mıknatısla ayırma yöntemleri
  • F.4.4.5.1. Günlük yaşamında sıklıkla kullandığı maddeleri saf madde ve karışım şeklinde sınıflandırarak aralarındaki farkları açıklar.
    Saf madde, karışım, eleme, süzme ve mıknatısla ayırma yöntemleri
  • F.4.4.5.2. Günlük yaşamda karşılaştığı karışımların ayrılmasında kullanılabilecek yöntemlerden uygun olanı seçer.
    Eleme, süzme ve mıknatısla ayırma yöntemleri üzerinde durulur.
  • F.4.4.5.3. Karışımların ayrılmasını, ülke ekonomisine katkısı ve kaynakların etkili kullanımı bakımından tartışır.
    Saf madde, karışım, eleme, süzme ve mıknatısla ayırma yöntemleri
  • Maddeyi Niteleyen Özellikler * Maddeyi Niteleyen Özellikler Nelerdir?
    Fen ve Teknoloji 4