Yaşadığım Yer
Haritalar 2'ye ayrılır.
-
Siyasi Haritalar:
Bir ülkenin siyasi haritası o ülkenin ve şehirlerinin sınırlarını gösterir. Türkiye siyasi haritasında 81 tane şehir vardır. Başkentimiz Ankara'dır. Siyasi haritalarda şehirler yuvarlak siyah nokta ile gösterilir. Başkent ise kare içinde yuvarlak siyah nokta ile gösterilir. Sınırlar kırmızı kesik çizgilerle gösterilir. Böylece Türkiye'nin komşularını öğrenmiş olur. Türkiye'nin komşuları kuzeybatıda Yunanistan ve Bulgaristan, kuzeydoğuda Gürcistan ve Ermenistan, Azerbaycan, doğuda İran, güneydoğuda Irak ve güneyde Suriye vardır.
-
Fiziki Haritalar: Bir ülkenin dağlarını, denizlerini, ovalarını, göllerini, yüksekliklere göre renklerle gösterir.
-
Koyu Mavi: Çok derin yerlerdir yani denizlerdir.
-
Açık Mavi: Çok derin olmayan yerlerdir. Göller, Irmaklar
DOSYA ADI | DOSYA AÇIKLAMASI | LİNK |
---|
UYARI ! Ödev bölümü hazırlanmaktadır.
UYARI ! Bu konunun oyunu bulunmamaktadır.
Ünitenin Kazanımları
Yönler ile doğal ve beşerî unsurlara yakınlık, uzaklık açısından konum analizi yapılır. Doğal ve teknolojik yön bulma yöntemlerine ve araçlarına değinilir.
Sığınak, acil toplanma yeri, acil çıkış ve diğer güvenli alanlar kroki üzerinde gösterilir.
Öğrencilerin yakın çevrelerini tüm unsurlarıyla birlikte tanımaları sağlanır.
Gözlem yapma süresi, farklı hava olaylarının gözlemlenmesine imkân verecek şekilde belirlenir. Ayrıca hava olaylarını aktarırken grafik okuma ve oluşturma becerileri üzerinde durulur.
Türkiye’nin Siyasi ve Fiziki Haritası öğrencilerle birlikte incelenir. Bu kazanım işlenirken şiir, hikâye, destan gibi edebi ürünlerden yararlanılır.
Öğrencinin yaşadığı çevrede karşılaşma olasılığı olan doğal afetlere öncelik verilir. Deprem çantası hazırlığı konusuna değinilir.