Afet Eğitimi Yılı 2021 Önemli Bilgiler
ÇOK ÖNEMLİ NOTLAR:
- Deprem esnasında cep telefonları kitleneceği için telefonlarınıza sarılmayınız.
- İletişim kurulacak dış bir bağlantı, 3. kişi belirleyiniz. Depren esnasındaki durumunuzu onunla paylaşınız.
- Deprem sonrası için ailenizin toplanma merkezi belirleyiniz.
- Deprem önce Acil Durum Çantası Hazırlayınız. Çantanıza önemli belgeleri koymayı unutmuyanız.(Tapu vb.) Çantayı evinizde kapıyı yakın bir yerde bulundurunuz. Hareket enerjisi ile çalışan el feneri, tuşlu bir telefon (kendi telefonunuzun yedek sim kartını çıkartıp içine yerleştiriniz)
- Yataklarınızı pencerelere yakın yerleştirmeyiniz. Pencerelerin kırılması durumunu göz önünde bulundurunuz.
- Evinizde ana kapının arkasına tahliye planı yapıştırınız. Bu size deprem sırasında yapacaklarınızı unutmamanızı sağlar.
- En önemli şey afet esnasında sakin olunmalıdır.
- ÇÖK - KAPAN - TUTUN bu kuralı asla unutmayın. Afet esnasında nerede olursanız olun bunu yapınız ve başınızı koruyunuz.
- Afet bilgilendirmeleri sadece devlet televizyonlarından ve radyolarından takip ediniz. Yalnış ve kafanızı bulandırıcı bilgilendirmelerden uzak durunuz.
- Evimizde mutlaka yangın söndürü tüp bulundurmamız gerekmektedir. 6 kg lık yangın tüpü almalısınız.
- Yangın tüpü alırken TSE ve CE belgeniz var mı? diye sorunuz ve bu sözleşmelerin ıslak imzalı belgesini görmeniz gerekmektedir. Kesinlikle kopya kağıdı kabul etmeyiniz.
- Kızgın yağ gibi ocak yangınlarında doğalgazı kapatıp, kuru bez ile üzerini kapatmalıyız.
DOSYA ADI | DOSYA AÇIKLAMASI | LİNK |
---|---|---|
Örnek Tahliye Planı (Docx) | Örnek Tahliye Planı (Docx) 2022 |
İNDİR |
UYARI ! Ödev bölümü hazırlanmaktadır.
UYARI ! Bu konunun oyunu bulunmamaktadır.
Ünitenin Kazanımları
Öğrencilerin güvenliği için öncelikli olan trafik işaretleri ve işaret levhaları (yaya geçidi, okul geçidi, ışıklı trafik işaret cihazı, mecburi yaya yolu, yaya giremez, kontrolsüz demir yolu geçidi ve bisiklet giremez vb.) üzerinde durulur.
Trafikte kurallara uymanın gerekliliğine örnekler verir.
Yakın çevresinde meydana gelebilecek kazalara örnekler vermesi sağlanır. Kesik, yaralanma, boğulma, zehirlenme ve yanma gibi kazalara karşı alınabilecek basit önlemler üzerinde durulur.
Acil durumlarda alandan uzaklaşma, çıkış kapılarını ve yangın çıkış yerlerini kullanmanın gerekliliği üzerinde durulur. Herhangi bir acil durumda kendisine ulaşılabilecek bir yakınına ait iletişim bilgilerine sahip olmanın önemi vurgulanır.
Güvenliğini tehdit eden bir kişi olduğunda yanından uzaklaşma, kaçma, yüksek sesle veya bağırarak yardım isteme, ailesini haberdar etme, güvenlik personeline başvurma gibi durumların gerekliliği üzerinde durulur.
Olağanüstü durumlardan; akran baskısı, suç kaynağı kişi ve gruplar, terör, savaş, deprem ve sel sırasında yapılması gerekenler üzerinde durulur.
Yakın çevresindeki oyun alanlarında bulunan oyun araçlarının güvenli kullanımının yanı sıra bisiklet, kaykay, paten, kızak vb. araçları kullanırken kask takma, uygun kıyafetler giyme ve hız yapmama gibi konular ele alınır. Ayrıca güvenli oyun alanı dışına kaçan oyun araçlarının peşinden koşulmaması gerektiği üzerinde durulur.