Doğal Çevreyi korurken Sorumluluk Alırım

Doğal Çevreyi korurken Sorumluluk Alırım

         

 

        Hava, canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları doğal kaynakların başında gelir. Kirli bir hava, bütün canlıların yaşamını tehlikeye atar, hastalıklara yol açar. Temiz bir hava için fabrika bacalarına filtre takılmalı, çevre dostu yakıtlar kullanılmalıdır. Trafikteki araçların da havayı kirlettiği
düşünülerek toplu taşıma araçları tercih edilmelidir. 

 

 

 

 

       Doğal çevrenin korunması için bol bol fidan dikilmeli, ormanlar korunmalıdır. Ormanlar, hem birçok hayvanı barındırır hem doğayı güzelleştirir hem de havayı temizler.

 

 

 

 

         Yaşamsal önem taşıyan diğer bir doğal kaynak ise sudur. Su kirliliği ve susuzluk yaşamamak için sulara atık maddeler atmamalı, suyu bilinçli kullanmalıyız.

 

 

 

 

 

 

        Doğal kaynaklarımızdan biri de topraktır. Toprağın kirlenmemesi ve veriminin düşmemesi için alınacak birçok önlem vardır. Kirli suların topraklara karışmasını önlemek, bitki köklerini yakmamak; pil, plastik gibi maddeleri toprağa atmamak bu önlemlerden bazılarıdır.

DOSYA ADI DOSYA AÇIKLAMASI LİNK
UYARI ! Ödev bölümü hazırlanmaktadır.
UYARI ! Bu konunun oyunu bulunmamaktadır.

Ünitenin Kazanımları

  • HB.3.6.1. İnsan yaşamı açısından bitki ve hayvanların önemini kavrar.
    İnsan yaşamı açısından bitki ve hayvanların önemini kavrar.
  • HB.3.6.2. Meyve ve sebzelerin yetişme koşullarını araştırır.
    Yakın çevresinde yetiştirilen bir meyve veya sebze örneği üzerinden konu açıklanır.
  • HB.3.6.3. Doğadan yararlanarak yönleri bulur.
    Güneş, karınca yuvaları ve yosunları gözlemleme gibi doğal yön bulma yöntemleri üzerinde durulur
  • HB.3.6.4 İnsanların doğal unsurlar üzerindeki etkisine yakın çevresinden örnekler verir.
    İnsanların doğal çevre üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri üzerinde durulur. Olumlu etkilerine de örnekler verilmesine özen gösterilir. Nesli tükenmekte olan canlılara örnekler verilir.
  • HB.3.6.5. Doğa ve çevreyi koruma konusunda sorumluluk alır.
    Daha iyi yaşanılabilir bir çevre için su, hava ve toprak gibi doğal kaynakların temiz tutulması, uygun kullanılması ve ağaç dikilmesinin önemi üzerinde durulur. Ayrıca konuyla ilgilenen sivil toplum kuruluşları temel düzeyde tanıtılır.
  • HB.3.6.6. Geri dönüşümün kendisine ve yaşadığı çevreye olan katkısına örnekler verir.
    Plastik, kâğıt, pil ve cam gibi maddelerin toplanma şekilleri ve tekrar kullanıma sunulma alanları örneklenir. Bu sürecin çevreye olan katkıları vurgulanır. Sayılan maddelerden birini kullanmak ve farklı işlev kazandırmak suretiyle sürdürülebilirlikte rol alabilecekleri fark ettirilir.