Besin İçerikleri

Besin İçerikleri nelerdir?

İÇERİKLERİNE GÖRE BESİNLER

ÖZELLİKLERİ - FAYDALARI

HANGİ BESİNLERDİR

1.Proteinler 

(Yapıcı ve Onarıcı)

(Et,Balık,Tavuk)

2.Karbonhidratlar

(Enerji Verici)

(Tahıllar)

3.Yağlar 

(Enerji Verici) 

(Zeytin ve Ayçiçek Yağı)

4.Vitaminler 

(Düzenleyici)

(Sebze ve Meyveler)

5.Su

(Düzenleyici)

(Su)

6.Mineraller 

(Düzenleyici)

(Tuz, Soda

        

1.Proteinler:

Beyaz et, kırmızı et ve bazı baklagiller "Protein" içerir. Süt ve süt ürünleri ile yumurta da protein içerir.

Beyaz et: Tavuk eti, Balık eti.

Kırmızı et: Dana eti, Koyun eti, Kuzu eti, Keçi Eti.

Baklagiller: Kuru fasulye, Mercimek, Nohut ve Badem.

Süt ve Süt Ürünleri: Süt, Ayran, Peynir, Yoğurt, Kaymak, Kefir, Kaşar.

Protein Görevleri: 

  1. Vücuttaki yaraları iyileştirir.

  2. Kemiklerimizi güçlendirir.

  3. Büyümemize yardımcı olur.

  4. Saçlarımızı ve tırnaklarımızı uzatır.

  5. Zekamızı geliştirir ve güçlendirir.

  6. Proteinler yapıcı ve onarıcıdır.

Karbonhidratlar

Un ve un'dan yapılan herşey "Karbonhidrat"tır.

Örneğin; Makarna, ekmek, mısır, yulaf, pirinç, arpa, muz, bal, üzüm, patates.

Karbonhidrat'ın Görevleri:

  1. Enerji verir.

  2. Tüm hareketleri karbonhidratlar sayesinde yaparız.

Önemli Not: Fazla karbonhidrat, şişmanlık yapar. Çoğu hastalığın sebebi şişmanlıktır.

DOSYA ADI DOSYA AÇIKLAMASI LİNK
UYARI ! Ödev bölümü hazırlanmaktadır.
UYARI ! Bu konunun oyunu bulunmamaktadır.

Ünitenin Kazanımları