Modül 6: Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği
1. ATMOSFER, HAVA, İKLİM VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLİŞKİSİ
Yerküreyi çepeçevre saran, yaşamın varlığını ve sürekliliğini sağlayan gaz örtüsüne ne denir?
Atmosfer veya Hava küre
Atmosferdeki bulut, yağış ve fırtına oluşumları vb. gibi hava olaylarının büyük bölümü ile atmosferi oluşturan azot (N), oksijen (O2), argon (Ar) gibi temel gazlar ile su buharı (H2O), karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) gibi başlıca sera gazlarının büyük bölümü nerede bulunur?
Troposferde ve altorta stratosfer
Atmosferde bulunan gazlar hangi bölümünde yer alır?
% 90’ı atmosferin yeryüzünden yaklaşık 16 km’ye ve % 99’u ise yeryüzünden orta stratosfere kadar olan bölümü
Dünya yüzeyini çevreleyen atmosfer katmanı farklı özelliklere sahip çeşitli gazlardan oluşur. Bu gazlar ve oranları nelerdir?
Azot (%78)
Oksijen (%21
Asal gazlar (%1)
Atmosferin katmanları sırası ile nelerdir?
Troposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer ve Ekzosfer
İklim olayları hangi katmanda yaşanır?
Troposfer
İklim olayları neden troposferde yaşanır?
Su buharının büyük kısmı bu katmanda bulunduğu için
Atmosferdeki gazların %75’i hangi katmanda bulunur?
Troposfer
Troposferin üstünde hangi katman yer alır?
STRATOSFER Troposferin üstünde, 50 km’ye kadar olan katmandır.
Ozon tabakasının büyük bir kısmı hangi katmanda yer alır?
STRATOSFER
Ozon tabakası ne işe yarar?
Güneş’ten gelen zararlı ışınların yeryüzüne ulaşmasını engeller.
Stratosferin üstünde yer alan katman hangisidir?
MEZOSFER dir. 80 km’ ye kadar olan katmandır.
Atmosfere giren gök taşları hangi katmanda yanar?
Atmosfere giren gök taşları MEZOSFER katmanında yanar. (yıldız kayması olayı) Bu nedenle yeryüzüne fazla göktaşı ulaşamaz.
Mezosferden sonra bulunan katman hangisidir?
TERMOSFER
Atmosferin en sıcak katmanı hangisidir?
TERMOSFER
Atmosferin en dış katmanı hangisidir?
EKZOSFER
Hava durumunun tanımı nedir?
Belirli bir yerde, belirli ve kısa bir süre içinde etkin olan atmosfer meydana gelen meteorolojik olaylardır.
Hava durumunu inceleyen bilim dalı hangisidir?
Hava durumunu Meteoroloji bilimi inceler.
İklimin tanımı nedir?
Yeryüzünün herhangi bir yerinde uzun yıllar boyunca gözlenen tüm hava koşullarının ortalama özelliklerinin yanı sıra, bu olayların yaşanma sıklıklarının zamansal dağılımlarının, gözlenen uç değerlerin, şiddetli olayların ve tüm değişkenlik çeşitlerinin bireşimi olarak tanımlanır.
İklim değişikliği nedir?
Nedeni ne olursa olsun iklim koşullarındaki geniş ölçekli (küresel) ve önemli bölgesel ya da yerel etkileri bulunan, uzun süreli ve yavaş gelişen değişiklikler olarak tanımlanır.
İklimi oluşturan meteorolojik olaylar nelerdir?
Sıcaklık, nem, basıncı, rüzgâr, yağış
İklimin oluşması için geçen süre ne kadardır.
Bir bölgede en az 30 yıllık hava durumu ortalamasının alınması gerekir.
İklimi inceleyen bilim dalı hangisidir?
İklimleri Klimatoloji bilimi inceler.
Tüm atmosfer hareketlerinin enerji kaynağı nedir?
Güneş’tir. Güneş’ten gelen kısa dalga boylu enerji (GKDB Güneş ışınımı) atmosferi geçerek yeryüzüne ulaşır.
İklim değişikliği nedir?
Nedeni ne olursa olsun iklim koşullarındaki geniş ölçekli (küresel) ve önemli bölgesel ya da yerel etkileri bulunan, uzun süreli ve yavaş gelişen değişiklikler olarak tanımlanır.
İklimsel değişkenlik nedir?
Tüm zaman ve alan ölçeklerinde iklimin ortalama durumundaki ve standart sapmalar ile uç olayların oluşumu gibi öteki istatistiklerindeki değişimlerdir.
İklimsel değişkenlik nasıl oluşur?
İklim sistemi içindeki doğal iç süreçlere (içsel değişkenlik) ya da doğal kaynaklı dış zorlama etmenlerindeki değişimlere (dışsal değişkenlik) bağlı olarak oluşabilir.
2. TÜRKİYE İKLİMİ VE KURAK BÖLGELER
Türkiye’deki egemen iklim tipi nedir?
Kışı ılıman/soğuk ve yağışlı, yazı kurak ve sıcak/çok sıcak subtropikal Akdeniz iklimidir.
Aridite nedir?
Yeryüzünün herhangi bir yerinde egemen olan fiziki coğrafya denetçilerinin ve uzun süreli atmosfer dolaşımı düzeneklerinin oluşturduğu sürekli yağış ve nem açığı koşulları ya da hidroklimatolojik kuraklıktır. Başka bir deyişle coğrafi veya klimatolojik kurak olma durumudur.
Kuraklığın yıl boyunca ya da yılın çok büyük bir bölümünde egemen olduğu arazilere ne ad verilir?
Arid bölge (kurak bölge)
Kuraklık nedir?
Yeryüzündeki çeşitli sistemlerce kullanılan doğal su varlığının, belirli bir zaman süresince ve bölgesel ölçekte uzun süreli ortalamanın ya da normalin altında gerçekleşmesi sonucunda, temel olarak şiddet, süre ve coğrafi yayılış bileşenleri ile nitelendirilebilen üç boyutlu bir doğa olayı biçiminde etkili olan su açığı ve yetersizliğidir.
Köppen iklim sınıfl andırma sisteminin birinci, ikinci ve üçüncü harflerine göre, Türkiye’deki iklim tiplerinin coğrafi dağılışı nasıldır?
Türkiye’de İç Anadolu Bölgesi’nin orta bölümü ve Doğu Anadolu’nun en doğusunda Van-Iğdır bölümü orta enlem yarıkurak step (BSk), Marmara kıyı bölümü dışında Karadeniz kıyı kuşağı nemli orta enlem (ılıman) iklimlerin kurak mevsimi olmayan yazı sıcak ve çok sıcak nemli subtropikal (Cfb , Cfa) Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile İç Anadolu’nun batı ve güney bölümleri yazı kurak sıcak ve çok sıcak subtropikal Akdeniz (Csb, Csa) İç ve Doğu Anadolu bölgelerinin genel olarak orta-kuzey bölümlerinde uzanan geniş bir kuşak yazı kurak nemli karasal (soğuk) (Ds), Kuzeydoğu Anadolu’nun (Erzurum-Kars Bölümü) ve İç Anadolu’nun kuzeyindeki görece dar bir alan ise kurak mevsimi olmayan nemli karasal (soğuk) (Df) iklim sınıfl arında yer alır.
Yıllık Aridite İndisi (Aİ) değerlerinin Türkiye üzerindeki coğrafi dağılışı nasıldır?
Türkiye’de çölleşmeye eğilimli yarı kurak ve kurakçayarı nemli araziler, ülke topraklarının yaklaşık % 30’unu kaplar. Nemlice-yarı nemli kuraklık sınıfı ile birlikte bu oran % 60’a ulaşır. Türkiye’nin su iklimindeki mevsimsellik ve yıllar arası değişkenlik de dikkat çekici derecede yüksektir.
3. İKLİM VE ÇEVRE ÜZERİNDEKİ ETKİLER
İklimde meydana gelen değişikliklerin temel sebepleri nelerdir?
Milankovitch döngüleri, Güneş’ten gelen enerji miktarındaki değişimler, okyanussal ve atmosferik süreçler, volkanik püskürmeler ve atmosferdeki birikimleri insan etkinliklerinden kaynaklanan sera gazlarının (CO2, CH4, N2O) artışlarıdır.
Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) neden kurulmuştur?
Devletlere, iklim değişikliği konusunda bilimsel raporlar hazırlamak için kurulmuştur.
Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) kurucuları nelerdir?
1988 yılında Birleşmiş Milletler himayesinde Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ortaklığında (IPCC) kurulmuştur.
Sanayi Devrimi’nden bu yana gerçekleşen karbondioksit (CO2) ve diğer sera gazı emisyonlarının atmosferde birikmesi sonucunda gezegenimizin yüzey sıcaklığının ortalama olarak ne kadar artmıştır?
Yaklaşık 1.2°C derece kadar artış göstermiştir.
IPCC raporları ve çeşitli araştırmalarda gezegenimizin yüzey sıcaklığının yüzyıl sonuna kadar en fazla
kaç derece artış göstermesinin kabul edilebilir olduğu ve önlem alınmaz ise gezegenimizin iklim düzeninin kalıcı olarak değişime uğrayacağı “bilimsel olarak” kanıtlanmıştır?
En fazla 2°C artış olması kabul edilebilir.
“Kırmızı alarm” olarak değerlendirilen IPCC “İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli Raporu” nda insanlığın uluslararası kabul gören sıcaklık derecesi kaç °C derecedir?
1.5°C’lik geri dönülmez eşik noktasına tehlikeli bir yakınlıkta olduğunun, ısınmanın engellenmesinde mevcut çabaların yetersiz kaldığı belirtilmiştir.
BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Sekreteryası tarafından yayımlanan “Sayılarla Kuraklık 2022 Raporu”na göre iklim değişikliğinin ekolojik dengeyi bozmasının sosyal ve ekonomik hayat üzerinde büyük etkileri nelerdir?
Yaklaşık 55 milyon insanın her yıl kuraklıktan doğrudan etkilenir.Dünyanın hemen her yerinde hayvancılık ve tarım için en ciddi tehlike haline gelmektedir. Hızlı nüfus artışıyla birlikte, su ve gıdaya erişimde eşitsizliklerin tüm dünya için güvenlik sorunu oluşturur. 2050 yılına kadar 216 milyon insanın su kıtlığı, kuraklık, tarımsal verimin azalması nedeniyle göç etmesinin beklenmektedir.
Küresel iklim değişikliğinin çevre ve iklim üzerindeki etkileri nelerdir?
Sanayi Devrimi’nden bu yana gezegenimizin yüzey sıcaklığının ortalama yaklaşık 1.2°C derece kadar artmıştır. Haziran 2022’de yayımlanan bir araştırma, Kuzey Kutbu’ndaki yüzey sıcaklıklarındaki ısınmanın dünyanın diğer bölgelerinden yedi kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. NASA verilerine göre, Grönland’da 1993-2016 tarihleri arasında yılda 281 milyar ton buz erimiştir. Antarktika’da ise yine aynı tarihler arasında yıllık kaybolan buz miktarı 119 milyar tondur. Alpler, Himalayalar, And Dağları, Rocky Dağları, Afrika ve Alaska gibi farklı yerlerdeki dağ buzullarında daha önce görülmemiş erimeler görülmektedir. Okyanus asitlenmesi rekor yüksek seviyeye ulaşmıştır. Okyanuslardaki mercan resiflerinin %95’i ölmektedir. Hava sıcaklığındaki genel artış nedeniyle biyoçeşitlilik zarar görmektedir. Dünya genelinde; sel, kasırga, kuraklık ve orman yangını gibi hava olaylarına bağlı afetlerin sayısında ve şiddetinde rekor artışlar olmaktadır.
İklim değişikliğiyle mücadele için en bilinen tedbir nedir?
Sera gazı emisyonlarının azaltılması
4. İKLİM SİSTEMİNİN BİLEŞENLERİ
Küresel iklim başlıca beş bileşeni bulunan ve bu bileşenler arasındaki karşılıklı etkileşimleri de içeren karmaşık bir sistemdir. Bu bileşenler nelerdir?
1) Atmosfer (Hava Küre),
2) Hidrosfer (su küre),
3) Krayosfer (buz küre),
4) Litosfer (taş küre) ve
5) Biyosfer (yaşam küre)
Tüm atmosfer hareketlerinin enerji kaynağı nedir?
Güneş
İklim neden değişmektedir?
İklim sistemini yöneten Güneş enerjisi çeşitli zaman ölçeklerinde değiştiği için değişir.
Küresel ısınmaya yol açan sanayi Devrimi’nden sonra hızla artan sera gazları nelerdir?
CO2 (karbondioksit), CH4(metan) ve N2O (diazotmonoksit)
İklimi değiştiren dışsal faktörler nelerdir?
1- Doğal faktörler
2- Antropojenik Faktörler
İklim sistemindeki içsel interaktif bileşenler nelerdir?
Atmosfer, okyanuslar, deniz buzu, kara yüzeyi ve özellikleri, kar örtüsü, karasal buzu ve hidrolojiyi içermektedir.
İklim sistemine göre “dış” olarak nitelendirilen bileşenler nelerdir?
Güneş’i ve enerjisi, yerkürenin ekseni çevresindeki dönüşü, Güneş-Yer geometrisi, yerkürenin yörüngesi, kara ve deniz dağılışı, karaların fiziki coğrafi özellikleri, okyanus tabanı topografyası ve havza şekilleri, atmosfer ve okyanusların temel bileşimini ve kütlesini içerir.
İnsan faaliyetleri ile ortaya çıkan faktörlere ne denir?
Antropojenik faktörler
İklim değişikliğine neden olan ve insan faaliyetleri ile oluşan veya oluşmayan doğa içerisinde gerçekleşen faktörlere ne denir?
Doğal faktörler
Doğal faktörler nelerdir?
Orbital Değişiklik
Güneşteki Değişkenlik
Volkanik Patlamalar
Orman Yangınları