4 tane ana yön ve 4 tane ara yön vardır. Ara yönler iki ana yönün arasındaki yönlerdir.
Ana Yönler: Kuzey - Güney - Doğu - Batı
Ara Yönler: Kuzeydoğu, Kuzeybatı, Güneydoğu, Güneybatı
Ormanda kaybolduğumuzu ve telefonun çekmediğini düşünün.
Yönümüzü nasıl buluruz?
Ağaçlardaki veya kayalardaki yosunlar kuzey yönünü gösterir.
Akşam Kutup Yıldızı'na bakarak yön bulabiliriz. Gece gökyüzüne baktığınızda en parlak yıldız Kuzey Yıldızı'dır. O yüzden her zaman kuzeyde olur. Kuzey önümüz olursa tüm yönleri kolayca buluruz.
Karınca yuvalarına bakarak yön bulabiliriz. Yuva girişi Güneydir.
Güneşe bakarak yönümüzü bulabiliriz. Güneşin doğduğu yer Doğu, battığı yer Batı'dır.
Hava, canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları doğal kaynakların başında gelir. Kirli bir hava, bütün canlıların yaşamını tehlikeye atar, hastalıklara yol açar. Temiz bir hava için fabrika bacalarına filtre takılmalı, çevre dostu yakıtlar kullanılmalıdır. Trafikteki araçların da havayı kirlettiği
düşünülerek toplu taşıma araçları tercih edilmelidir.
Doğal çevrenin korunması için bol bol fidan dikilmeli, ormanlar korunmalıdır. Ormanlar, hem birçok hayvanı barındırır hem doğayı güzelleştirir hem de havayı temizler.
Yaşamsal önem taşıyan diğer bir doğal kaynak ise sudur. Su kirliliği ve susuzluk yaşamamak için sulara atık maddeler atmamalı, suyu bilinçli kullanmalıyız.
Doğal kaynaklarımızdan biri de topraktır. Toprağın kirlenmemesi ve veriminin düşmemesi için alınacak birçok önlem vardır. Kirli suların topraklara karışmasını önlemek, bitki köklerini yakmamak; pil, plastik gibi maddeleri toprağa atmamak bu önlemlerden bazılarıdır.
Geri dönüşüm işareti, kendini takip eden oklardır. Bu okların anlamı attığınız çöp değildir. Yeniden değerlendirilebilir bir malzemedir.
ÖNEMLİ NOT: Geri dönüşüm kutusuna yiyecek atılmaz, içecekler dökülmez.
Geri dönüşüme atılan malzemeler nelerdir?
(Metal, Cam, Kağıt, Pil, Plastik)
Metal, cam, kağıt, pil, plastiği çöp kutusuna atarsak ne olur?
(Eğer bunları geri dönüşüme atmazsak çevre kirliliği çok artar. Piller toprağı zehirler. Toprak zehirlenirse bitkilerde zehirlenir.)
Geri dönüşüme giden maddeler çeşitli işlemlerden geçerek tekrar üretime katkı sağlamak için kullanılır. Örneğin atık kutularında toplanan kâğıtlar farklı işlemlerden geçirilerek yeniden defter, kitap, gazete, karton kutu vb. olarak kullanıma sokulmaktadır.