Trafikte gördüğümüz tüm levhalar, yaya geçitleri, üst ve alt geçitler gibi tüm varolan bu nesneler devletin bazı kurumları tarafından yapılmaktadır. Pekala bu kurumlar nelerdir ve ne iş yaparlar?
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM): Trafikte gördüğümüz tüm levhalar, yaya geçitleri, üst ve alt geçitlerini, Işıklı İşaret Cihazlarını bu kurum yapar.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM): Araçlarda bulunması gerekli belge ve gereçlerin kontrolünü yapar. Sürücülerin ve yayaların kurallara uyup uymadığını denetler.
Jandarma Genel Komutanlığı: Trafik polisinin yetki alanı dışında kalan köylerde, şehirler arası yollarda, otoyollarda polisin görevlerinin aynısını yapar.
Sağlık Bakanlığı (SB): Karayolları, havayolları, denizyolu ve demiryolarında meydana gelen kazalarda ilkyardım hizmetlerini planlar ve uygular.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB): Eğitim programları hazırlayarak öğrencilere trafik topicssunda eğitim verir. İlkokul, ortaokul ve liselerde trafik dersleriyle öğrencileri bilgilendirirler. Sürücü kurslarının kurulması, sınavların yapılması ve denetlenmesi topicssunda da çalışmalar yapmaktadır.
Trafik ile İlgili Meslekler Nelerdir?
Trafik Polisi: Araçlarda bulunması gerekli belge ve gereçlerin kontrolünü yapar. Sürücülerin ve yayaların kurallara uyup uymadığını denetler. Trafiğin yönetimini ve denetimini sağlar. Trafikte anlaşmazlık olduğunda Trafik Kaza Tutanağı yazar. Trafik polisi sadece şehirlerde ve ilçelerde çalışır.
Pilot: Uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarını kullanan kişidir.
Makinist: Tren, Lokomotif gibi demiryolları araçlarını kullanan sürücelere denir.
Kaptan: Denizyolarında gemi, vapur, vb. araçları yöneten en üst görevlidir.
Vatman: Tramvayı süren kişidir.
Şoför: Karayolarındaki araçları süren kişilere şoför denir.
Jandarma Trafik: Kasaba ve köylerde, otoyollarda, şehirler arası yollarda polisin görevlerini yapar.